Burgundijos subregionai: Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise

Burgundijos subregionai: Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise

Burgundijoje gimsta vieni geriausių ir labiausiai mėgstamų (o kartais ir brangiausių) raudonųjų ir baltųjų vynų pasaulyje. Šio vieno žinomiausio pasaulio vyno regiono istorija tokia gili, o terroir ir vynų įvairovė tokia plati, jog tikrai nesunku pasiklysti tarp stilių ar kaimelių pavadinimų. Taigi šiandien norime trumpai apžvelgti 3 pagrindinius Burgundijos subregionus ir jų stiprybes.

Côte de Nuits - tai šiaurinis Burgundijos subregionas, kuris vyno mylėtojams asocijuojasi su išskirtiniais ir vienais geriausių pasaulyje Pinot Noir vynais. Šiame 24 km ilgio subregione yra tokie legendiniai kaimeliai kaip Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée ir Chambolle-Musigny, gaminantys vienus geidžiamiausių raudonųjų vynų pasaulyje. Côte de Nuits terroir pasižymi turtingu kalkakmenio dirvožemiu ir vėsiu klimatu. Vynai yra žinomi dėl savo gilumo, kompleksiškumo ir brandinimo potencialo, dažnai pasižymintys raudonų ir juodų uogų, žemės, prieskonių ir trumų aromatais. Iš 33 Burgundijos Grand Cru vynuogynų net 24-i (t.y 73%) yra Cote de Nuits teritorijoje, įskaitant žinomiausius La Romanée, Clos de Vougeot ir Chambertin.

 

Côte de Beaune, esantis į pietus nuo Cote de Nuits, yra žinomas dėl vienų geriausių pasaulyje Chardonnay vynų. Šiame subregione atrasite prestižinius baltojo vyno kaimelius, tokius kaip Meursault, Puligny-Montrachet ir Chassagne-Montrachet. Palyginus su Côte de Nuits, čia kiek šilčiau ir daugiau kritulių. Tai leidžia gaminti baltus vynus, kurie yra svaraus kūno, tačiau tuo pačiu išlaikančo gaivumą ir pasižymi ekspesyviais citrusinių vaisių ir riešutų aromatais.

Svarūs, aliejiškos tekstūros baltieji Burgundijos vynai laikomi Chardonnay vynų etalonu pasaulyje. Didelę įtaką stiliui daro ne tik terroir, bet ir vyno brandinimas ąžuolo statinėse. Tai vynui suteikia papildomų cinamono, vanilės ar skrebučio aromatų. Naudojamos tiek naujos, tiek metų ar daugiau senumo statinės, o juose baltas vynas įprastai laikomas nuo 8 iki 16 mėn. Patyrę Burgundijos vyndariai pasitelkia ir dar vieną vyndarystės techniką - "batonnage". Tai būdas, kurio metu statinėje esantis vynas yra pamaišomas, taip išjudinant nusistovėjusias mieles. Tai vynui suteikia dar daugiau kremiškumo ir kompleksiškumo, neretai atsirandančiomis tešlos ar sviesto natomis.

Naujojo pasaulio vyndariai dažnai siūlo Burgundiško stiliaus Chardonnay vynus. Tačiau ragaudami JAV kuriamus Chardonnay vynus tikėtina, kad surasite gerokai daugiau ąžuoliškumo (brandinimo ąžuolo statinėse aromatų), didesnį alkoholio kiekį ir sviestiškumo poskonį.

Nors dominuoja baltieji vynai, Côte de Beaune taip pat gamina elegantišką Pinot Noir, ypač tokiuose kaimuose kaip Pommard (žinomi dėl svaraus kūno vynų) ir Volnay (žinomi dėl subtilaus stiliaus).

 

Į pietus nuo Côte de Beaune esantis Côte Chalonnaise garsėja gero kainos-kokybės santykio Burgundiškais vynais. Šiame subregione gaminami ir Chardonnay, ir Pinot Noir vynai, o tokie pavadinimai kaip Mercurey, Givry ir Montagny pelnė pripažinimą dėl savo išraiškingų vynų. Terroir pasižymi kalkakmenio ir molio dirvožemiais, kurie vynams suteikia subalansuoto vaisiškumo ir minerališkumo. Raudonuosius Côte Chalonnaise vynus verta rinktis ieškant svaraus kūno ir sodrios raudonos spalvos vyno, pasižyminčio gervuogių, mėlynių, saldymedžio ar prieskonių natomis. Baltojo Côte Chalonnaise vyno stilius kiek gaivesnis su baltų gėlių, džiovintų vaisių aromatais ir kartais pasirodančiais retesnėmis anyžiaus ar medaus natomis.

Côte Chalonnaise taip pat gamina puikų Crémant de Bourgogne – putojantį vyną, gaminamą naudojant tradicinius metodus. Nors dažnai nustelbiamas prestižinių šiaurinių kaimynų, šis regionas suteikia išskirtinę vertę ir demonstruoja Burgundijos vyndarystės paveldo įvairovę. 

 

Nuotraukos iš The Hedonist įkūrėjų Irinos ir Dariušo kelionių archyvo:

  

 

 

 

Peržiūrėti The Hedonist Burgundijos vynų lentyną.

 

Trumpai apie kelias mūsų vynines - partneres iš Burgundijos:

  • Domaine Anne Gros - Anna Gros priklauso Burgundijos vyndarių elitui. Jos vynai laikomi vienais geriausiai perteikiančių Vosne Romanee terroir. Tačiau net gerais derlingais metais vyninė pagamina ne daugiau 30.000 butelių, todėl jie yra tikra retenybė medžiojama viso pasaulio vyno mylėtojų. 
  • Domaine Bader Mimeur - šeimos vyninė valdo 8 ha vynuogynų. Visi išsidėstę Chassagne Montrachet apeliacijoje Côte de Beaune subregione. Didžiausias šių vynuogynų privalumas yra jų išdėstymas. Nors jie priklauso village lygio apeliacijai, dalis jų ribojasi su Batard Montrachet Grand Cru, o dalis su Chevalier Montrachet Grand Cru vynuogynu. 
  • Prosper Maufoux - istorinė vyninė Burgundijoje, įsikūrusi Château de Saint-Aubin. Įkurta 1860 m., Prosper Maufoux netruko sulaukti pripažinimo Burgundijoje su savo vynais. Nuo 1947 metų vyninė pradėjo eksportuoti savo vynus į JAV, kur susilaukė didžiulės sekmės ir tapo ikoniniu vynu. 
  • Domaine Thevenot Le Brun - jau kelios Thevenot šeimos kartos augina vynuoges, tačiau parduoti vyną savo vardu pradėta pakankamai neseniai 1960 m. Vynuogynai Hautes Cotes teritorijoje išsidėstę aukštesnėje altidudėje, todėl čia kiek vėsiau. Šios vietos visada garsėjo kaip gero kainos/kokybės santykio village lygio vynų šaltinis, tačiau pastarųjų itin karštų derliaus metų kontekste susilaukė dar daugiau dėmesio. 
  • Veuve Ambal - Veuve Ambal putojančio vyno namai skaičiuoja jau daugiau nei 100 metų istoriją. Šiandien Veuve Ambal yra didžiausias Burgundijos Cremant AOC pagaminantis gamintojas, kurio tradiciniu (šampano) metodu gaminami putojantys vynai yra 3-i pagal populiarumą visoje Prancūzijoje ir pripažįstami kaip vienais geriausių pasirinkimų ieškantiems kainos/ kokybės santykio. 
  • Naujienlaiškio prenumerata

    Sekite The Hedonist naujienas

     

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne