Kiaulienos šonkauliai
-
Kultinis JAV patiekalas, kuriam pagaminti reikia nuo 3 iki 7 valandų. Būtų gaila sugadinti tokias pastangas netinkamai parinktu vynu. Lėtai, žemoje temperatūroje ruošta kiaulienos mėsa praktiškai pati krenta nuo šonkaulių kauliukų, tampa ypatingai minkšta, sultinga, tačiau yra ne ityn intensyvaus skonio. Šio patiekalo skonį formuja dūmas, marinatas, glazūra ir padažas. Būtent prie jų ir reikėtų rinktis vyną. Dažniausiai sutinkamos klasikinėmis laikomos šios šonkaulių versijos:
- Saldūs pomidorų padažo pagrindo padažai ir glazūra (Kanzaso stiliaus) - reikia vyno turinčio pakankamai rūgšties, kuri atgaivintų nuo padažo saldumo. Tuo pat metu vynas turi būti pakankamai svarus, kad atlaikytų intensyvius padažo ir dūmo skonius, tačiau ne pernelyg taniniškas. Puikiai tiks: Ripasso iš Valpolicellos, Chianti Classico Riserva, Mencia, Cabernet Franc, Rieslingas iš Mozelio.
- Aštrūs pomidorų padažo pagrindo padažai ir glazūra (Pietų Karolinos stiliaus) - iš vyno reikalauja nokumo ir saldumo, kuris sušvelnina patiekalo aštrumą. Puikiai tiks Zinfandel, Primitivo, Grenache iš Priorato, Langedoko Syrah ar raudonųjų veislių mišinys, Naujojo pasaulio Merlot, Mozelio pusiau saldūs Rieslingas, Alzaso Pinot Grigio.
- Vyno acto pagrindo marinatai - (Šiaurės Rytų Karolinos stiliaus) - toks marinavimo būdas mėsais suteikia daug aitraus, rūgštaus skonio, jam sutramdyti reikia nokaus, vidutinio kūno vyno. Puikiai tiks: Argentinos Malbec, Australijos Shiraz, Langedoko Syrah, Naujojo Pasaulio Merlot.
- Sausi marinatai (Memfio stiliaus) - puikiai dera su Šiaurinės Ronos Syrah, Bordo iš Margaux, svaresnio stiliaus Pinot Noir, Riojos Crianza ar Reserva,1 - 22 iš 22