Pinot Noir už Burgundijos ribų: kaip klimatas ir terroir formuoja veislės išraišką

Pinot Noir yra viena subtiliausių ir kaprizingiausių vynuogių veislių, geriausiai perteikiančių terroir – dirvožemio ir klimato sąveiką. Dėl savo kaprizingumo ilgą laiką Burgundija buvo laikoma kone vieninteliu regionu gaminančiu kokybiškus Pinot Noir vynus. Visgi šiandien ją sėkmingai augina ir kiti regionai – tiek Naujojo, tiek Senojo pasaulio. Tačiau kiekvienas regionas pasiūlo savitą interpretaciją, o klimato skirtumai neretai lemia didesnius vyno stiliaus pokyčius nei naudojamos technologijos.
NAUJASIS PASAULIS
Naujosios Zelandijos Pinot Noir
Naujosios Zelandijos vėsus, jūrinis klimatas yra ideali aplinka Pinot Noir, duodanti ryškių vaisiškų aromatų vynus gebančius išlaikyti gaivią rūgštį. Centrinis Otago, Martinborough ir Marlborough – tai trys pagrindiniai regionai, kuriuose Pinot Noir ne tik auga, bet ir „kalba“.
Centrinis Otago, vienas piečiausių vyno regionų pasaulyje, pasižymi vėsiu, bet sausu kontinentiniu klimatu, su dideliais paros temperatūrų svyravimais. Tai lemia koncentruotus, prinokusius vynus su ryškiomis vyšnių ir prieskonių natomis.
Tuo tarpu Martinborough, esantis Šiaurinėje saloje, kur vyrauja jūrinis klimatas, siūlo labiau struktūruotus, žemiškus vynus, dažnai apibūdinamus kaip labiau artimus Burgundiškiems giminaičiams.
Marlborough gamina lengviausius, vaisiškiausius Pinot Noir vynus, pasižyminčius švara ir gaiva.
Bendrai paėmus Naujosios Zelandijos vynai pasižymi didesne vaisiškumo koncentracija nei Burgundijos vynai, yra kiek svaresni. Juos galima vartoti anksčiau nei Burgundus, tačiau tai nereiškia, kad jų negalima brandinti. Geriausi pavyzdžiai gali drąsiai bręsti 10-20 metų.
Vieni pirmųjų Martinborough apeliacijoje pradėjusių auginti Pinot Noir vynmedžius buvo Ata Rangi vyndariai Daugiau apie šiuos pionierius galite paskaityti čia.
JAV Pinot Noir
Dažnas gali pagalvoti, kad USA ir Pinot Noir meilės istorija prasidėjo visai neseniai, maždaug 2004 m., kai pasirodė itin populiarus filmas „Sideways“ (liet. Klystkeliai). Filmo istorija apie nesėkmingą rašytoją, kuris kartu su studijų bičiuliu keliauja po Santa Barbara vynus gaminančias vynines, tapo legendine. Pagrindinis herojus itin nemėgsta Merlot vynų, o dievina Pinot Noir ir būtent tai sukėlė tikrą Pinot Noir bumą JAV.
Tačiau tikroji JAV ir Pinot Noir draugystė prasidėjo daug anksčiau ir ne Kalifornijoje. Nuo 7 deš. pabaigos Pinot Noir buvo didžioji žvaigždė kaimyninėje Oregono valstijoje. Čia lyginant su Kalifornija, klimatas ženkliai vėsesnis, todėl pagaminti vynai labiau primena Burgundijos giminaičius ir yra labai subtilių, elegantiškų, raudonųjų uogų bei žolelių aromatų, tačiau kiek tvirtesnio stuburo. Oregonas, dažnai vadinamas Burgundijos pusbroliu. Nemažai žymių Burgundijos vyndarių turi čia savo vynines arba bendrus projektus su vietiniais vyndariais.
Kalifornija, o ypač Russian River Valley, tarptautinėje arenoje jau išsikovojo autoritetingą vietą. Klimatas čia ženkliai karštesnis nei Oregone, tad Pinot Noir auginamas vėsiausiose regiono vynuogynuose, kuriuos nuo karštos saulės reguliariai saugo rytinis rūkas. Vynai yra ženkliai sodresni, nokesni, turi saldesnį aromatų profilį, bei ryškiau išreikštus brandinimo ąžuolo statinėse aromatus: vanilę, dūmą.
SENASIS PASAULIS
Luaros slėnio Pinot Noir
Prancūzijos Luaros slėnis visu pirma mums asocijuojasi su baltais vynais iš Sauvignon Blanc. Pinot Noir vynai iš Luaros pradėjo dažniau pasirodyti parduotuvių lentynose, tačiau regione tai nuo seno žinoma ir auginama vynuogių veislė. Tik anksčiau iš jos pagamintas vynas buvo beveik visas suvartojamas vietoje. Žinant Naujosios Zelandijos sėkmės istoriją, kurioje po Sauvignon Blanc sėkmės sužibėjo Pinot Noir, galima tikėtis, kad ir Luaros slėnio vynuogynuose ateityje matysime vis daugiau raudonos spalvos.
Pinot Noir čia daugiausia auginamas tokiose apeliacijose kaip Sancerre bei Menetou-Salon, kur iš jo gaminami raudonieji ir rožiniai vynai. Šie vynai paprastai yra lengvesni nei Burgundijos, pasižymi ryškiu raudonų vaisių skoniu ir gaivia rūgštele, todėl yra ypač mėgiami lengvai atšaldyti. Jie skirti greitesniam vartojimui, tad laikyti jų ilgiau nei 10 metų nevertėtų.
Elzaso Pinot Noir
Elzasas, tradiciškai žinomas dėl savo baltųjų vynų, tačiau klimatui vis šiltėjant jame vis dažniau galime sutikti Pinot Noir. Šis regionas, būdamas vienas sausiausių Prancūzijoje, pasižymi kontinentiniu klimatu su šiltomis vasaromis ir šaltomis žiemomis. Anksčiau Pinot Noir dažnai buvo gaminamas kaip lengvas, rausvas vynas, tačiau šiandien vis daugiau gamintojų kuria gilesnius, struktūriškus, ąžuole brandintus vynus, kupinus vyšnių, pipirų ir subtilios mineralikos. Lyginat su Burgundija, Elzaso vynai dažniausiai turi mažiau taninų, yra šiek tiek nokesnių aromatų, bet prieskoniški, turintys gan daug rūgšties.
Jura Pinot Noir
Mažasis Jura regionas, esantis šiek tiek šiauriau Burgundijos, turi vėsesnį, drėgnesnį klimatą ir kalvotą reljefą. Čia Pinot Noir dažnai maišomas su vietinėmis veislėmis, o gamintojai mėgsta eksperimentuoti. Natūralumas, nedaug ąžuolo, mažai intervencijos.
Vynai paprastai yra lengvesni, raudonųjų vaisių aromatų ir skonių, šiek tiek laukinio charaterio. Tai stilius, kuris nepretenduoja į eleganciją, bet išsiskiria autentiškumu. Panašumas į Burgundiją – daugiau geografinis nei stilistinis.
Šampanės Pinot Noir
Šampanėje Pinot Noir vaidina lemiamą vaidmenį gaminant regione žinomus putojančius vynus. Jis dažnai maišomas su Chardonnay ir Pinot Meunier, kad būtų sukurti sudėtingi ir subalansuoti šampanai.
Naudojant vien tik Pinot Noir vynuoges gaunamas „Blanc de Noirs“, pasižymintis gyliu, sodrumu ir raudonų vaisių niuansais. Garsiausi Pinot Noir vynuogynai nešiojantys Grand Cru statusą yra Montagne de Reims subregione, gaminančiame svariausius šampanus.
Langedoko-Rusilijono Pinot Noir
Pietų Prancūzijos Langedoko regionas iš prigimties yra šiltas ir sausas, tačiau kalnuotos vietovės, tokios kaip Limoux ar Haute Vallée de l’Aude, suteikia tinkamas sąlygas ir šiai jautriai vynuogei. Didesnis aukštis padeda išlaikyti rūgštingumą. Nepaisant to, lyginat su Burgundijos vynais, Langedoko Pinot Noir yra labiau prinokę, su šiltais trešnių, gervuogių ir prieskonių aromatais, mažesniu rūgštingumu bei švelniais taninais.
Pabaigai
Pinot Noir yra tarsi skaidrus langas į vietovės dvasią. Nors Burgundija išlieka šios vynuogės širdimi, pasaulis vis plačiau atranda jos galimybes kitur. Kiekvienas regionas – nuo saulėtos Kalifornijos iki rūku apgaubtos Juros – siūlo savo unikalų požiūrį į Pinot Noir. Ir būtent tai daro šios vynuogės pasaulį tokį viliojantį – jis nuolat keičiasi, žavi ir kviečia tyrinėti.
Pinot Noir reikalauja kantrybės, jautrumo, idealaus klimato ir... šiek tiek meilės. Už Burgundijos ribų ji keičiasi, prisitaiko, kartais net maištauja prieš savo kilmę. Bet būtent dėl to – taip įdomu ją sekti. Ir kai randi tą vieną butelį, kuris balansuoja tarp vietinės išraiškos ir universalios elegancijos – supranti, kodėl pasaulis nesiliauja jos sodinti.