Populiariausios baltosios vynuogių veislės: Chardonnay ir Sauvignon Blanc dvikova

Populiariausios baltosios vynuogių veislės: Chardonnay ir Sauvignon Blanc dvikova

Viena vertus, Chardonnay ir Sauvignon Blanc vynuogės yra be galo skirtingos. Iš Chardonnay pagamintas vynas švelnesnės rūgšties, kiek svaresnio kūno, ypač šiltesniuose regionuose. Tuo tarpu Sauvignon Blanc – gaivus, traškus, su jaučiama rūgštele bei ryškiais tropinių vaisių aromatais, kurie pagyvina gomurį.

Kita vertus, šios dvi veislės yra nepaprastai panašios. Abi vynuogės kilo iš Prancūzijos, kur buvo pripažintos kilmingomis vynuogių veislėmis. Vėliau jos išplito po pasaulį, pasiekdamos beveik visus vyno regionus ir išskirtinai pabrėždamos vietovės terroir.
 

Kilmė ir paplitimas

Chardonnay vynuogė kilusi iš Burgundijos regiono Prancūzijoje, tačiau šiandien ji auginama beveik visose pasaulio vyno gamybos šalyse. Chardonnay vynai pasižymi įvairiais stiliais, priklausomai nuo regiono ir gamybos metodų. Ši vynuogė yra itin lanksti ir gali prisitaikyti prie skirtingų klimato sąlygų, todėl ji tapo viena iš pagrindinių vynuogių veislių tokiose šalyse kaip JAV (ypač Kalifornijoje), Australija, Argentina ir Pietų Afrika.

Sauvignon Blanc, nors taip pat yra prancūziškos kilmės, labiau susijusi su Bordo ir Luaros slėnio regionais. Ši vynuogė daugiausia auginama vėsesniuose regionuose, kad išsiskirtų gaivumu ir citrusinių vaisių aromatais. Šiuo metu populiariausi regionai yra Prancūzijoje, Naujojoje Zelandijoje, Čilėje ir JAV.

Naujasis pasaulis

Abi vynuogės susidūrė su sunkumais skirtinguose savo Naujojo pasaulio paplitimo etapuose. Chardonnay tapo savo pačios sėkmės auka, nes 1990-ųjų ir 2000-ųjų pr. sviestinis/kremiškas stilius sukėlė „Viskas, tik ne Chardonnay“ (ang. Anything but Chardonnay) judėjimą. Būtent ąžuole brandinti ir fermentuoti Kalifornijos regiono Chardonnay vynai, pasižymintys sviestiškumu, kremiška tekstūra ir vanilės, skrebučio aromatais, tapo tokie populiarūs, jog kitų vynuogių veislių vynų vartojamas JAV smarkiai krito. Šis pasipriešinimas vis dar kunkuliuoja ir šiandien, nepaisant to, kad "sviestiniai" Chardonnay vynai yra daug retesni nei anksčiau.

Sauvignon Blanc iššūkis iškilo pačioje pradžioje - jis buvo sunkiai priimtas ir nepopuliarus, kadangi vynai dažniausiai būdavo blankūs ir saldūs. Tačiau dar 1960 m. JAV vyndariai pristatė terminą "Fume Blanc", reiškiantį ąžuole brandintus Sauvignon Blanc vynus (pavadinimu apeliuojama į "Puilly Fume", Luaros slėnio vynus turinčius dūmo aromatų, tačiau ne nuo statinių naudojimo, o iš titnago dirvožemio). Amerikiečiams Prancūziškas terminas surezonavo, asocijavosi su aukštesne kokybe. Nors vis tik iki šiol didžiausią įtaką Sauvignon Blanc populiarumui padarė Naujosios Zelandijos stilius. Unikaliame šalies klimate, nors ir vėsiau, vynuogės gauna daugiau saulės, todėl labiau prinoksta. Būtent todėl nuo maždaug 1985 m. rinkdamiesi Naujosios Zelandijos Sauvignon Blanc, tikimės mėgautis kompleksišku vynu, pasižyminčiu prinokusių tropinių vaisių aromatais, bet tuo pačiu išsaugojusiu gaivumą. 

Skonis ir aromatas

Chardonnay vynai pasižymi skonių bei aromatų įvairove. Jų aromatai gali svyruoti nuo švelnių ir vaisinių (obuolių, persikų, abrikosų) iki riešutų ir sviesto užuominų, ypač jei vynas buvo brandinamas ąžuolo statinėse. Beje, fermentavimas ąžuolo statinėse Chardonnay suteikia ir išskirtinį kremiškumą. Tai leidžia sukurti vynus, kurie idealiai tinka prie svaresnių patiekalų, tokių kaip vištiena su grietinėlės padažu ar veršiena. Rūgštis įprastai būna vidutinio lygio, išskyrus Chardonnay pagamintą Chablis regione, kuriame atrandame gerokai daugiau rūgšties ir gaivumo. 

Sauvignon Blanc, priešingai, pasižymi itin gaiviais, vaisiniais ir žolelių aromatais. Tai vynas, kuriame dažnai išryškėja citrusinių ir tropinių vaisių (žaliosios citrinos, greipfrutai, persikai), žaliųjų vaisių (obuoliai, kriaušės, agrastai) ir net žolelių, tokių kaip bazilikas ar pipirmėtė, užuominos (ypač dažnos pjautos žolės natos Naujosios Zelandijos vynuose). Šis vynas taip pat turi rūgštelės, kuri suteikia vynui gaivumo ir energijos. Sauvignon Blanc skonis ir kvapas yra intensyvesnis nei pvz šalto klimato Chardonnay, todėl šie vynai gerai tinka prie intensyvaus skonio patiekalų (Ceviche, azijietiška virtuvė, patiekalai su sojos padažais). Chardonnay dominuoja kaulavaisių aromatai, o Sauvignon Blanc - daržovių, taigi šis vynas taip pat puikiai dera su salotomis. 

Gamybos stilius

Chardonnay vynai gali būti gaminami įvairiais būdais, o jų skonis priklauso nuo vyndario pasirinkimo. Vienas pagrindinių klausimų renkantis ir degustuojant Chardonnay vyną, ar jis buvo brandinami ąžuolo statinėse. Brandinimas ąžuole suteikia vynui kompleksiškumo, kremiškumo ir vanilės bei riešutų aromatus, tačiau vynas gali būti ir visiškai be ąžuolo, tuomet jis bus gaivesnis ir vaisiškesnis.

Sauvignon Blanc vynai, kaip taisyklė, yra gaminami be ąžuolo brandinimo, kad išlaikytų savo natūralų gaivumą. Kai kurie gamintojai, norėdami išryškinti vynų kompleksiškumą, gali pasitelkti šalto fermentavimo technologijas, kurios padeda išlaikyti plačią aromatų puoštę ir skonio gaivumą.

Kuris vynas geresnis?

Pasirinkimas tarp Chardonnay ir Sauvignon Blanc priklauso ne tik nuo kiekvieno hedonisto preferencijų, bet ir nuo patiekalų, prie kurių planuojate derinti vyną. Nors kaip jau supratote, abi šios vynuogių veislės itin universalios ir gali atsiskleisti skirtingais stiliais. Pavyzdžiui, jei ieškote gaivaus ir lengvo vyno, rekomenduojame rinktis šalto klimato Chardonnay arba Naujojo pasaulio Sauvignon Blanc. O jei dairotės kompleksiškesnio, svaresnio baltojo vyno, patariame rinktis ąžuole brandintą Chardonnay iš Burgundijos (Meursault, Montrachet) ar Napa Slėnio arba Sauvignon Blanc iš Bordo ar JAV Fume Blanc. Skanaus!

 

PERŽIŪRĖTI CHARDONNAY IR SAUVIGNON BLANC VYNŲ LENTYNĄ

  • Naujienlaiškio prenumerata

    Sekite The Hedonist naujienas

     

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne