Vištienos sparneliai
-
Egzistuoja tiek šio patiekalo variacijų, kiek JAV yra valstijų, o gal ir dar daugiau. Visgi populiariausi sparneliai yra Buffalo, barbeque, medaus gąrstyčių bei azijos įkvėpti saldaus čili padažo sparneliai. Kiekviena variacija reikalauja skirtingo vyno. Bendrai paėmus vištienai reikia vidutinio svarumo balto vyno arba lengvo raudono, tačiau prieskoniai, marinatai ir glazūra gali pareikalauti intensyvesnio skonio ir kūno vyno.
- Buffalo sparneliai - tai ko gero aštriausia sparnelių versija. Galimi skirtingi aštrumo lygiai, tačiau aštrumas ir sviestiškumas yra dominuojantys elementai, pati vištiena išlieka gan neutrali. Norint sušvelninti aštrumą reikėtų rinktis vyną turintį mažiau rūgšties ir bent šiek tiek likutinio cukraus. Geriausiai tiks baltieji Gewurztraminer, Viognier, Muscat, Pinot Gris iš Alzaso. Jei aštrumo nebijote tiks pusiaus sausas ar pusiau saldus Mozelio Rieslingas, Chenin Blanc iš Vouvray. Putojančių vynų miegėjams reikėtų rinktis saldesnį Prosecco arba Asti. Buffalo sparneliai dažniausiai pateikiami su mėlynojo pėlėsio sūrio padažu, kuris taip pat puikiai tiks prie šių vynų.
- Barbeque glazūruoti sparneliai - intensyvaus skonio, turinčio tiek saldumo tiek aštrumo. Reikia intensyvesnio skonio, saldesnių aromatų turinčio vyno. Klasika laikomas derinys su Zinfandel, tačiau puikiai tiks ne ilgai ąžuole brandintas Grenache iš Priorato ar Pietinės Ronos, Pietų Australijos Shiraz, Langedoko Syrah ar GSM mišinys, Carmenerre. Norintiems ne raudono vyno tiks svaresnio stiliaus rožiniai iš Italijos, Ispanijos arba Prancūzijos Tavel.
- Medaus glazūros sparneliai - medus dažniausiai kombinuojamas su gasrtyčiomis arba česnaku. Bet kuriuo atveju rezultate gaunamas saldoko ir intensyvaus skonio patiekalas. Bet ne toks saldus ir intensyvus kaip barbeque sparneliai. Medus padiktuoja balto vyno derinius. Kaip atsvara medui labai gerai veikia gan intensyvaus aromato ir skonio vyno vynai, turintys pakankamai rūgšties. Puikiai tiks Sauvignon Blanc, Verdejo, Vino Verde, sausas Rieslingas, Gruner Veltliner, Provanso rose, Šampanas arba Cremant.
- Saldaus čili padažo sparneliai - nors dominuojančiu skoniu yra raudonieji pipirai, tačiau šie sparneliai turi nedaug aštrumo. Aštrumą sutramdo padažo saldumas, todėl nereikia saldumo vyne. Geriausiai čia tinka gaivūs, lengvi raudoni vynai, tokie kaip Valpolicella, Gamay, neąžuolinis Pinot Noir, Zweigelt, gaivūs prieskoniški balti tokie kaip Gruner Veltliner, rožinis Prosecco.
- Teriyaki sparneliai - derinant vyną galimą griebtis vienos iš dviejų taktikų. Pirmas variantas rinktis nokų raudoną vyną, atkartojanti teriyaki saldžius aromatus: Grenache, Primitivo, Carmenerre, Naujojo pasaulio Merlot. Antru atveju reikia daug rūgšties turičio balto vyno, kuris atgaivintų nuo padažo. Toks vynas turėtų būti pakankamai intensyvaus aromato ir skonio. Puikiai tinka Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling, Chenin Blanc.
1 - 17 iš 17