Vyno kursų dėstytojai atsako į trumpus klausimus

Vyno kursų dėstytojai atsako į trumpus klausimus

The Hedonist vyno kursus organizuoja jau ne vienerius metus. Tai dviejų lygių kursai skirti tiek gurmanams-mėgėjams, tiek maisto ir gėrimų sektoriaus profesionalams. Šiais metais kursų dėstytojų gretos kaip niekad gausios - net 5 profesionalai gyvose paskaitose papasakos apie svarbiausius vyno regionus, vynuogių veisles ir vyno patiekimo niuansus bei kartu aklai degustuos daugiau nei 40 vynų. Keliems dėstytojams uždavėme trumpus klausimus - susipažinkite su įdomiais vyno pasaulio ekspertų pamąstymais.

1. Kokia vynuogių veislė ar regionas pirmiausia paskatino domėtis vyno pasauliu?

Jūratė Sprindžiūnaitė - Riesling, Rheingau 
Ignatij Semionov - Sauvignon Blanc ir Cabernet Sauvignon
Gytis Pečiulis - pirmieji vynai patraukę apie juos domėtis buvo Prancūzijos putojantys! 
Dariuš Miler - Keista, bet pasikapščius atmintyje tai buvo nei Bordo, nei Burgundija ar kitas ikoninis vyno regionas, o Vengriškas Kekfrankos. Aromato ir skonio aprašymas skrajutėje apie šį vyną buvo labai gundančiai parašytas.  

2. Koks regionas pastaruoju metu yra jūsų dėmesio centre?

Jūratė Sprindžiūnaitė - Šampanė 
Ignatij Semionov - visi Serbijos regionai 
Gytis Pečiulis - paskutiniu metu labai žavi Bairrados vynai   
Dariuš Miler - Ne regionas, o visa šalis neseniai įžengusi į Vyndarystės pasaulį t.y. Didžioji Britanija. Labai įdomu stebėti kaip per trumpą laiką susiformuoja nauji regionai, subregionai ir stiliai.  

3. Kodėl verta mokytis apie vyną?

Jūratė Sprindžiūnaitė - Nes tai daug platesnis pasaulis nei tik vynas. Tai - žinios apie istoriją, agronomiją, geografiją, dailę ir net politiką. 
Ignatij Semionov - Nes tai yra viena iš meno rūšių. Be meno išmanymo žmogaus gyvenimas daug blyšnesnis.
Gytis Pečiulis - domėjimasis vynu skatina domėjimąsi skonių pasauliu, kultūra, istorija, geografija ir daugeliu kitų dalykų, ne tik pačiu gėrimu.  
Dariuš Miler - Nes ženkliai maloniau ragauti vyną kai kažką žinai apie jį. Praplečia akiratį gastro, kultūros, geografijos, istorijos srityse.    

4. Jei tektų visą likusį gyvenimą gerti vieną vienintelį vyną – koks būtų Jūsų pasirinkimas?

Jūratė Sprindžiūnaitė - Turėčiau rimtai apsispręsti tarp šampano ir Rieslingo.
Ignatij Semionov - Gerčiau Riesling brangesnį nei 20 Eur. Nesvarbu iš kur. 
Gytis Pečiulis - Jei plačiai, tai būtų putojantys vynai, siauriau - skirtingos chardonnay ir pinot noir vynuogių terroir ekspresijos putojančiuose šalių vynuose.  
Dariuš Miler - Kairiojo kranto Bordo iš Margaux komunos. Turintis svorio, bet elegantiškas, kompleksiškas, ilgaamžis ir besikeičiantis. Būtų nenuobodu ragauti ilguoju laikotarpiu.  

5. Kokia klišė/mitas Jus dažniausiai suerzina kalbant apie vyno pasaulį?

Jūratė Sprindžiūnaitė - Dabartiniai apribojimai kalbėti, rašyti apie vyną. 
Ignatij Semionov - Ydingų kvapų pateisinimas terroir. 
Gytis Pečiulis - kad screw cap vynai negali ilgai bręsti.  
Dariuš Miler - Kad Italijoje (Ispanijoje, Prancūzijoje ar bet kurioje kitoje šalyje) labai gero vyno galima nusipirkti 5 litrus už 5 Eurus :) 

6. Sudėtingiausias vyno ir maisto derinimas kurį Jums teko derinti?

Jūratė Sprindžiūnaitė - Brangaus, seno šampano.
Ignatij Semionov - Brandinto Koji jautienos kapotinis su brioche, pateptas garumo padažu ir čiobrelio sviestu. 
Gytis Pečiulis - kepta, glazūruota ir rūkyta kaliaropė su ciberžolių padažu ir pastarnokų salotomis bei raudonas vynas.  
Dariuš Miler - Desertas, ypač kai jis labai saldus, su sausu vynu visada kelia didesnį iššūkį.   

7. Saugiausias vyno ir maisto derinukas savaitgalio filmo peržiūrai? 

Jūratė Sprindžiūnaitė - Kai žiūriu filmą, negeriu vyno ir atvirkščiai. Ir šiaip vyno nebegurkšnoju. Vyną derinu su pietumis ir vakariene. Renkuosi kažką išskirtinesnio ir įdomesnio. Beveik visada renkuosi vyną padarytą iš ekologiškai užaugintų vynuogių. 
Ignatij Semionov - Cava Gran Reserva ir tropinių vaisių lėkštė.
Gytis Pečiulis - Pinot noir ir baltas šokoladas arba bulvė su sviestu ir burbuliukai.  
Dariuš Miler - Jei žiūrite komediją: lengvas gaivus bet ekspresyvus raudonas Cinsault su vytintu kumpiu ir saliami. Pickpoul de Pinet jei renkatės baltąjį. Jei žiūrite veiksmo filmą: jautienos burgerį su JAV Zinfandel arba ąžuolo statinėse brandintu Chardonnay. Jei žiūrite dramą: svogūnų sriuba su Oloroso cheresu. Jei žiūrite trilerį arba siaubo filmą: steikas su krauju ir Syrah iš Crozes Hermitage. Jei esate balto vyno gerbėjas tiks to paties regiono baltas.
 

Daugiau apie The Hedonist vyno kursus.

  • Naujienlaiškio prenumerata

    Sekite The Hedonist naujienas

     

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne