Pieropan
-
Pieropan tai viena iš ikoninių Italijos vyninių, tapusi Soave classico regiono sinonimu. Tuo tarpu kai didžioji dalis Soave vyndarių po antro pasaulinio karo, norint patenkinti augančią paklausą, didino derlingumus ir gamybos mąstą, Nino Pieropan savo jėgas nukreipė į kokybės didinimą. Vynuogynuose jis taikė "selection masale" t.y. atrinko geriausių Garganega vynmedžių veislės kolekciją, kurie duodavo mažesnį, bet geresnės kokybės derlių. Visiškai perėjo prie ekologiškų praktikų tiek vynuogyne tiek vyninėje. Griežtai kontroliavo vynmedžių derlingumą. Norint geriau suprasti kiekvieno vynuogyno potencialą pradėjo atskyrai fermentuoti kiekvieną plotą. Netrukus 1970 m. buvo išleistas pirmas istorijoje "vieno vynuogyno Soave" Pieropan Calvarino. Vynas susilaukė didelio pripažinimo ir pakėlė viso regiono kokybės kartelę. Po kelerių metų išleistas dar vienas "vieno vynuogyno" vynas La Rocca iš vynuogyno, kuriame dominuoja kreidinis dirvožemis. Kreida Soave regione retenybė ir joje užaugintas vynas pareikalavo kitų vyndarystės technikų. Skirtingai nuo kitų Pieropan Soave vynų La Rocca fermentuojamas ir brandinamas didelės, 500-2000 L talpos, Prancūziško ąžuolo statinėse.
Pieropan vardas neatsiejamas nuo Soave regiono dar dėl to, kad ši šeima vyndarystę čia užsiima nuo 1890 m. Tai seniausia šeimos valdoma vyninė Soave regione. Per ilgą laiką vyninė turėjo proga įsigyti vynuogynus geriausiuose regiono vietose. Šiuo metu ji valdo 58 ha vynuogynų. Visi jie yra Soave Classico zonoje. Classico vynuogynai gali išdėstyti tik šlaituose, kuriuose kalkakmenio dirvožemis yra skurdus ir duodanti mažesnį derlingumą. Šie šlaitai atsirado vulkaninio aktyvumo metu prieš tūkstančius metų, todėl vulkaninio dirvožimio dalis gan didelė. Tuo tarpu Soave DOC vynuogynai išdėstyti lygumuose, kur vyrauja sąnašinis dirvožemis. Vynmedžiai čia auga labai sparčiai ir pasiekia vienus didžiausių Italijoje derlingumus.
1 - 9 iš 9